Historie

Stiftelsen

Ask IL er Askøys eldste idrettslag, og ble stiftet i Asketun den 15.10.1928.
Lagets stiftere var: Edvard Frydenlund, Oluf Olsen, Michael Erstad og Bjarne Jæger.
Historien dere kan lese om her er i hovedsak konsentrert om fotballdelen av idrettslaget. Kilden er stort sett boken “Bakke opp og bakke ned”, skrevet til 75–årsjubileet i 2003 av Jan Harald Landro.

Første kamp

13. oktober 1929 spilles den første kampen vi med sikkerhet kjenner til på Askøy. På Svensmyren taper Ask 3–5 for Ørnen (senere Follese).
Følgende deltok på Ask sitt lag:
Rolv Helland, Frank Larsen, Olav Mikkelsen, Bjarne Tumyr, Johs. Tumyr, Odd Lavik, Andreas Ellingsen, Sverre Frugård, Otto Tumyr, Konrad Mikkelsen og Johannes Eik.

De første årene var det så som så med utstyr. Noen spilte i beksømstøvler eller gummistøvler. Klogger skal hvis også ha blitt benyttet i kamp.
I 1930, det første fulle driftsåret man har tall fra, var omsetningen kr 142,78. Herav kontingent på kr 12,–. Prisen på en fotball var i 1930 kr 23,–.

Finamyren

Ask spilte sin aller første hjemmekamp på Finamyren 29. mai 1930. Motstander var også nå Ørnen, som igjen viste seg overlegen. Dette vakte sterke følelser blant de fremmøtte, om vi skal tro referatene: ” Tilskuerne fra Ask” likte ikke at Ørnen slo Ask på deres egen bane, og ga dette til kjenne ved å sjenere motstanderens spillemåte.

Ask påførte i 1932 Florvåg deres aller største nederlag gjennom tidene, da resultatet på Svensmyrane ble hele 12–2 til Ask.
For Ask spilte: Max Johnsen (16 år), Kaare Lavik, Rolv Helland, Ingolf Nyland, Eyolf Langmyhr, Bjarne Tumyr, Sverre Frugård, Gustav Lavik, Johs. Eik, Kristian Knag Jæger og Andreas Ellingsen.

Regnskapet for 1938 viser at nøyaktig medlemstall var 27 voksne og 11 gutter. I 1936 nådde Ask IL en bruttoomsetning på kr 315,81.

Etter krigen

2. juni 1945 blir aktiviteten gjenopptatt etter krigen.
I 1949 sikrer laget seg Finamyren, banen kjøpes for kr 8000,–. Bakgrunnen for navnet er grunneier som het Josefine Tollefsen. Atle Nyland stakk ut banen. Lite visste de at det skulle gå hele 23 år før banen ville bli innviet.

Gjennom 50– og 60–årene var det veldig laber aktivitet i fotballdelen av Ask IL. Disse årene var det friidrett som var dominerende. I årsberetninger fra denne epoken het det ganske ofte: “Fotballgruppen har ikke hatt noen aktivitet”

Fotballen tar seg opp

I 1972 har Ask, etter mange magre år, omsider et A–lag i 6 divisjon. Laget endte på 7. plass, og beholdt plassen. Det satses nå på systematisk rekruttering, trening for lilleputter og gutter igangsettes. I 1973 ble smågutter nr. 7 av 9 lag i sin serie, og lilleputtene måtte tåle 16 tap og ble stående med 0 poeng. Stort bedre gikk det ikke med seniorene som kun hanket inn 2 poeng i løpet av sesongen. Toppscorer ble spillende trener Rolf Landro med 7 mål.

Den bevisste satsingen gjør seg gjeldende i 75–sesongen. Lilleputtene som året før var poengløse, ender nå på 3. plass i Askøyserien. På 12 kamper fikk laget 14 poeng. Stig Ove Normann avslørte seg som en skikkelig måljeger med 14 mål.

Nedrykk, men fremtiden ser bra ut

I 1975 står garderobeanlegget på Finamyren klart.
I 1976 må seniorene ta den tunge vei ned i 7. divisjon, mens miniputtene vant sin serie og ble askøymester. Lilleputtene kom på 4. plass.
I 1977 sendte Ask IL for første gang et lag til Norway cup, 13 spillere ledsaget av Rolf Landro, Egil Alvær og Liv Tumyr. Nytt toppdekk kom i 1977, året etter ble banen godkjent for seriekamper i 6. og 7. divisjon og for aldersbestemte klasser.

Et lag for fremtiden

1980 ga smak av suksess blant yngre årganger. Med Jostein Davanger og John Jørstad som trenere gikk knøttene fra Ask gjennom askøyserien med kun to tap. I den avgjørende kampen som sikret mesterskapet ble Vestsiden slått 3–1 på Finamyren. Følgende spillere deltok på dette laget: Kenneth Olafsen, Morten Knutsen, Tommy Bjerke, Bjarte Johnsen, Bjørn Tumyr, Gjermund Nese, Torbjørn Kjosavik, Stian Davanger, Øystein Vikøren, Kjartan Davanger, Arne Rivenes, Kjetil Lohne, Morten Olsen, Lasse Birkenes, Andre Hordvik, Gerhard Brekke, Atle Tellevik, Jonny Larsen, Marlon Nese, Lasse Tumyr, Odd Kåre Årsnes, Tor Inge Lammetun, Tommy Olafsen og Leiv Even Løvenholm.

Flere av disse spillere gjenfinner vi et tiår senere på Ask–laget som gjennomførte en historisk klatring i divisjonsjonssystemet.

I 1981 rykket A–laget ned i 8. divisjon.

A–laget ble i denne epoken liggende i 8. divisjon. Man ser en betydelig økning i aldersbestemte lag. I 1985 har klubben 8 lag i seriespill. Man jobber med utvidelse av banen til 100×60 meter.

Jentene gjør sitt inntog

1985 representerer en ny milepæl for Ask fotballen. Jentene gjør sitt inntog i seriefotball med et småjentelag. Det var Tore Greve og Nils Berg–Olsen som dro dette i gang.

Året etter viser de tenner i serien, anført av toppscorer Synnøve Fluge (15 mål) og årets spiller Annette Nilsen. Jentene kjemper seg frem til en sterk 3. plass i en avdeling med lag fra hele distriktet. Jentene deltok også i Danacup dette året.

I 1987 stiller Ask for første gang med damelag i serien. De endte på en respektabel 5. plass i debutsesongen. På seniorlaget spiller også mange jentespillere som virkelig gjør det bra denne perioden, og i 1988 kommer jentene på 2. plass med målforskjell 60–10 på 12 kamper. I 1989 rykker damelaget ned til 5. divisjon
Året etter rykker de opp til 4. divisjon nå under Truls Nilsens kyndige trenervinger.

1 1990 er det jevnt slutt for senior damefotball på Ask. Barnefødsler, studier og annet gjør at det rakner. De mest aktive gikk til andre klubber.

Klatringen begynner

Selv om det ikke så slik ut midt på åttitallet, var det faktisk det utskjelte herrelaget som skulle skrive fotballhistorie på Ask. Mens A–laget i 1986 lå og vaket i 8. divisjon, kjempet guttelaget helt i teten av sin avdeling i 2. divisjon

I 1987 ble det besluttet å satse på juniorlag, med krav om skikkelig trener. Ingen ringere enn Øyvind Pettersen med bakgrunn fra Brann ble hyret inn.

Foran 1988 sesongen slår man sammen treningene for A– og Jr.– lag. A–laget gikk gjennom serien med ett tap, og målforskjell på 108–19. Dette året ble også Ask kretsmester blant alle avd. vinnerne. Det som skulle bli starten på et eventyr er begynt.
Følgende spillere hadde minst ti seriekamper for dette historiske laget:
Rolf Lerum, Egil Alvær, Gjermund Nese, Atle Tellevik, Marlon Nese, Bjarte Johnsen, Jan Dagfinn Bergersen, Geir Helge Normann, Øyvind Pettersen, Torbjørn Kjosavik, Øystein Kjosavik, Jan Roar Lammetun, Arild Hopland og Kurt Hanssen.

Disse årene jobber klubben godt med trenerutdanning / kurs. I 1988 går 14 personer på trenerkurs i regi av fotballkretsen.

Det første året i 7. divisjon benytter A–laget til å feie unna all motstand. 16 seire, 4 uavgjorte og kun 2 tap holder til klar seier. Også dette året blir klubben kretsmestre.

Ask fotball er i vinden

Ved inngangen til nittiårene er Ask Fotball virkelig på offensiven. Til sesong 1990 har klubben 13 påmeldte lag, og det blir avviklet hele 120 kamper på Finamyren.
For A–laget blir 6. divisjon bare enda et stopp i ferden videre. Ved fullført serie var det 11 poeng ned til 2. plassen. På grunn av omlegg i seriesystemet skulle Ask neste sesong spille i 4. divisjon.

A–lagets opptur ble lagt merke til rundt om i landet, og BT hadde en stor reportasje om dette “underet”.

Ask smågutter markerte seg også godt, og ble avdelingsvinnere.

Gamle storheter på Finamyren

Utrolig nok presterte A–laget også i 4. divisjon Gamle storheter som Hardy, Varegg og Nymark fikk sine pass påskrevet. Ask er klar for 3. divisjon!

Man ser imidlertid noen mørke skyer i horisonten, juniorlaget sliter med liten spillerstall, vi ser et frafall blant yngre spillere. Hvordan blir rekrutteringen?

A–laget flytter til Ravnanger

3. divisjon forutsetter gress, og heltene må derfor vinke farvel til Finamyren, og Ravnanger blir ny hjemmebane. Lag som Florvåg, Radøy, Voss og Follese ble for sterk for Asketappene. Det endte med nest siste plass og retur til 4. divisjon og Finamyren.

I 1993 tok seniorene fatt på 4. divisjon. Noen spillere forlot klubben etter nedrykket. Laget klarer å holde seg i divisjonen. Etter 93–sesongen velger Øyvind Pettersen å gi seg som trener.

Nedturen fortsetter

Før 95–sesongen har Ask kun 9 lag, så man ser en synkende tendens. Seniorlaget klarer så vidt å holde seg i 4. divisjon.

1996 blir en skikkelig nedtur. 13 spillere og trener Bjørn Erik Brandt forlater klubben før sesongen, og klubben sliter også nedover i yngre grupper. Man valgte å gjennomføre sesongen med A–lag, det endte med nedrykk til 5. divisjon.

Ask Fotball blir selvstendig

21. januar 1997 bestemmer årsmøtet å omorganisere idrettslaget. Vi blir nå et allianse–idrettslag, hvor Ask Fotball blir selvstendig med eget styre og egen økonomi.

Før 1997 sesongen var det kun 5 lag påmeldt til seriespill.
I 2001 beslutter Ask Fotball å trekke A–laget fra seriespill.

Nå starte en ny epoke

Høsten 2004 begynner pilen å peke oppover igjen. Man ser økning i antall aldersbestemte lag Klubben gjør en bevisst satsing på de yngre klasser og i 2006 har klubben hele 22 lag påmeldt til seriespill.

Disse årene skjer det mye. Ballbinge blir etablert ved Finamyren, nytt klubbhus står ferdig i 2006 og ikke minst får Finamyren kunstgressdekke sommeren 2008.

Ask Fotball drives veldig sunt økonomisk, uten inntekter fra automatomsetning.
I 2008 har klubben lag i alle aldersbestemte grupper, i tillegg til 4 lag i ungdomsfotball. Klubben har ca 400 medlemmer og ca 200 aktive spillere.

Årstavle

1928:Ask Idrettslag stiftes.
1929:Laget spiller sine aller første fotballkamper.
1938:Laget meldes inn i Midthordland Fotballkrets og blir med i kretsserien.
1940:Virksomheten nedlegges som følge av den nasjonale idrettsstreiken mot nazistyret.
1945:Ask IL gjenopptar virksomheten.
1973:Finamyren Idrettsplass innvies.
1976:Klubbavisen Askeladden utkommer med sitt første nummer. Ask miniputter blir Askøymester i fotball.
1978:Finamyren godkjennes for seriekamper på seniornivå.
1980:Asks knøttelag vinner Askøyserien.
1985:Jentefotball kommer for fullt i Ask.
1987:For første gang mønstrer Ask damelag i serien.
1988:A-lag (herrer) vinner sin avdeling i 8. divisjon, blir kretsmestre og rykker for første gang opp en divisjon.
1989:A-laget rykker opp til 6. divisjon.
1990:Finamyren utvides til 100×60 m. A-laget rykker opp til 4. divisjon
1991:A-laget klarer opprykk til 3. divisjon.
1992:Nedrykk til 4. divisjon.
1994:Ask vinner Askøymesterskapet i fotball
1997:Ask IL deles og organiseres som et allianseidrettslag, hvor Ask Fotball drives selvstendig med egen økonomi og styre. Det blir opprettet egne lover og bestemmelser.
2001:Ask Fotball har ikke lenger noen senior eller juniorlag for kvinner eller menn.
2002:Første spadestikk til nytt klubbhus blir tatt.
2005:Ask Fotball med over 20 lag påmeldt til seriespill.
2006:Det nye klubbhuset blir offisielt åpnet.
2007:Nyheten om at Trond Mohn betaler kunstgressdekke på Finamyren slippes.
2008:Nye Finamyren med kunstgressdekke blir åpnet.